ایروپرس

دوشنبه, ۵ آذر ۹۷ ساعت ۲۲:۱۰ نویسنده: احمد کیهان

ایروپرس دم آوری قهوه

ایروپرس وسیله ای برای دم آوری قهوه است که در سال 2005 توسط الن ادلر (Alan Adler) مدیر عامل شرکت ایروبی (Aerobie) اختراع شد. در این روش قهوه به مدت 10 تا 50 ثانیه (نسبت به اندازه ی آسیاب و غلظت مورد نظر) خیسانده میشود و سپس با فشردن سرنگ از فیلتر عبور میکند.

فیلترهای استفاده شده در این وسیله یا فیلتر کاغذی مخصوص ایروپرس و یا فیلتر فلزی نازک است.

شرکت سازنده قهوه ی ایروپرس را قهوه ای با غلظت اسپرسو معرفی میکند، اما اکثر مواقع غلظت قهوه ی ایروپرس در حد قهوه ی دم آوری به روش فیلتر است.

ایروپرس از دو استوانه ی تودرتو تشکیل میشود. مانند سرنگ، یکی از این استوانه ها دارای درپوش ارتجاعی هوابندی شده است و داخل استوانه ی بزرگـتر جا میگیرد. استوانه ها از پلی پروپیلن قالب گیری شده و خاکستری رنگ شده اند. اولین ایروپرس از پلی کربنات بی رنگ قالب گیری شده بود که بعد ها به دلیل دارا بودن bpa، از پلی استر ناخالص استفاده شد و سپس پلی پروپیلن به دلیل زیبایی و مقاومت بیشتر جایگزین این ماده شد.

ایروپرس

متد های دم آوری

سنتی

طبق دستورالعمل، قهوه در اندازه ی ریز آسیاب شده و درون استوانه ی بزرگـتر و روی میکروفیلتر کاغذی ریخته میشود. سپس آب داغ (حدود 79 تا 85 درجه ی سانتیگراد) روی قهوه ریخته میشود؛ ترکیب آب و قهوه حدودا 10 ثانیه هم زده میشود و سپس با فشار دادن استوانه ی کوچکتر رو به پایین، از میکروفیلتر عبور میکند. در مسابقات مختلف جهانی، قهوه اکثرا کمی ریزتر از آسیاب فیلتر آسیاب میشود، با غلظت 14 تا 20 گرم قهوه در 200 تا 230 میلی لیتر آب 80 تا 92 درجه ی سانتیگراد و با زمان خیساندن 30 تا 60 ثانیه.

ایروپرس – متد دم آوری سنتی

ایروپرس متد سنتی

وارونه

باریستاها و قهوه نوش ها روش دیگری نیز برای دم آوری با ایروپرس به صورت وارونه توسعه داده اند.
در دم آوری وارونه، استوانه ی کوچکتر از ابتدا درون استوانه ی دیگر، نزدیک دهانه ی آن قرار میگیرد، و کل ایروپرس به صورت وارونه، روی استوانه ی کوچکتر می ایستد. یک یا دو اسکوپ قهوه ی آسیاب شده و آب درون ایروپرس ریخته شده و هم زده میشود. همزمان با دم شدن قهوه، فیلتر داخل درپوش فیلتر قرار گرفته و خیس میشود تا به درپوش بچسبد، سپس درپوش بالای استوانه ی بزرگـتر بسته و محکم میشود. در پایان، بعد از گذر زمان مناسب دم آوری، ایروپرس یا به حالت عادی برگردانده و فشار داده میشود یا با زاویه نگه داشته و افقی فشار داده میشود.

این روش به دلیل طولانی تر بودن زمان دم آوری و هم نشینی قهوه و آب، شبیه فرنچ پرس میباشد. به همین دلیل روش دم آوری وارونه مناسب آسیاب درشت تر است.

ایروپرس – متد دم آوری وارونه

ایروپرس متد وارونه

تفاوت با فرنچ پرس

غالبا ایروپرس با فرنچ پرس مقایسه میشود، که دارای تشابهاتی در مشخصات هستند. اما تفاوتها:

  • ایروپرس از فیلتر کاغذی استفاده میکند، که باعث حذف اکثر مواد جامد از نوشیدنی میشود.(فرنچ پرس از فیلتر درشت تر سیمی یا نایلونی استفاده میکند.) البته چندین نوع فیلتر فلزی چندبار مصرف نیز برای ایروپرس وجود دارد.
  • زمان دم آوری ایروپرس کوتاهتر است، در نتیجه اسیدیته ی قهوه پایینتر است.
  • ایروپرس از فشار هوا برای عصاره گیری بهره می برد.
  • ایروپرس از آسیاب ریز(کمی ریزتر از روش دریپ و کمی درشت تر از اسپرسو) استفاده میکند، درحالیکه برای فرنچ پرس آسیاب درشت مناسب تر است.

خواص قهوه در متد سنتی

  • ادعا شده که تقریبا هم غلظت با اسپرسو است.
  • ph بالاتر (اسیدیته ی کمتر) نسبت به قهوه ی دریپ
  • زمان دم آوری کل : 30 ثانیه

بیشتر بخوانید:

انجمن قهوه تخصصی
قهوه ساز دریپ
ریزش شیر روی اسپرسو